dinsdag 30 september 2014

Dinsdag bakdag

Vandaag was een bak en kook dag.
Al geruime tijd wilde ik iets doen met Speltmeel. Dit omdat ik het vermoeden heb dat mijn maag protesteert op tarwe. Om hier achter te komen probeer ik een tijdje om geen tarwe te eten. Aangezien ik brood wel erg lekker vind, zocht ik een alternatief. Bij Nieuwe granen kocht ik diverse soorten speltmeel. Pannenkoekenmix, meergranen meel, speltbloem en nog wat andere dingen. Op deze site staan ook diverse soorten recepten van speltbrood, cake, koekjes etc. Ik nam het recept van Meergranenbrood Spannend want dit zou mijn eerste zelf gebakken broodje worden.
En... Het is gelukt! Hij smaakt heerlijk.




Tijdens het rijzen van het brood, maakte ik met mijn dochter amandelkoekjes. Het meel kocht ik op de markt. Het recept komt van Chicks love food en ziet er zo uit:






Indredienten voor ongeveer 30 koekjes               

- 100 gram amandelmeel
- 100 gram bloem
- 150 gram koude, ongezouten roomboter
- 100 gram rietsuiker (+ een beetje rietsuiker of kristalsuiker om te bestrooien)
- 1 ei
- snuf zeezout
En zo doe je het:
- Zeef de bloem en doe het met het amandelmeel, de rietsuiker en een snuf zeezout in een mengkom.
- Snijd de boter in blokjes en doe deze ook in de kom.
- Split het ei en doe de dooier bij je mengsel (het eiwit gebruik je in dit recept niet, maar dat kun je wel in de koelkast bewaren voor een ander recept).
- Mix de ingrediƫnten door elkaar met een mixer en maak er met je handen een soepele deegbal van.
- Verpak het deeg in plastic folie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Rol het deeg in een staafvorm uit en snijd in plakjes van ongeveer 4-5 millimeter dikte.
- Druk de plakjes een beetje plat en leg ze met voldoende ruimte ertussen op een stuk bakpapier.
- Bestrooi ze van een hoogte met een beetje kristal- of rietsuiker.
- Bak de koekjes in het midden van de oven in 15-20 minuten af en laat ze daarna even afkoelen.
- Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel om ze lekker krokant te houden. Enjoy!
Tip! Je kunt dit koekjesdeeg van tevoren maken en (ongebakken!) invriezen tot de dag waarop je je verse koekjes afbakken. Heel handig


                                       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten