zondag 23 juni 2013

Nasi zonder pakjes

Als echte Nasi-eters zijn we inmiddels al behoorlijk kritisch geworden in wat we lekker vinden en wat niet.. Zodoende ben ik lang op zoek geweest naar een geschikt recept wat volledig vers is, zonder toevoegingen van pakjes. Ik kwam het tegen op: In my red kitchen. Wij waren verrast en vonden het erg lekker! Ik heb zelf wel wat zout toegevoegd en sambal. Eerst dacht ik dat het veel te weinig vlees was maar dat bleek niet het geval te zijn. Het is precies genoeg voor dit recept.

Voor een snelle blik op het recept:

Ingrediënten
  • 200 gr zilvervliesrijst
  • 100 gr biologische spekreepjes
  • 150 gr biologisch rundergehakt
  • 1 grote ui, grof gehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 grote prei, in ringen gesneden & gewassen
  • 1 bakje champignons, in reepjes gesneden
  • 150 gr sperziebonen, in tweeën gesneden
  • 3 el ketjap
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 ruime tl korianderpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kurkuma
Bereidingswijze
  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en giet af.
  2. Snijd en was eerst alle groenten. Indien gewenst: blancheer de sperziebonen totdat ze beetgaar zijn.
  3. Bak de spekreepjes zonder olie in een wok totdat het vet vrij begint te komen.
  4. Bak vervolgens het gehakt mee in het vrijgekomen vet.
  5. Zodra het gehakt bruin wordt voeg je de uien en de knoflook toe. Roer door totdat alles gaar is.
  6. Voeg de prei, champignons en sperziebonen toe en blijf roerbakken totdat de groente beetgaar is.
  7. Roer de ketjap erdoor en maak een kruidenmengsel van de overige kruiden.
  8. Roer het kruidenmengsel erdoor totdat alles goed gemengd is.
  9. Voeg de rijst toe en roer goed door.
  10. Roerbak dit een minuutje door en serveer met zelfgemaakte satésaus en eventueel wat sambal.
Notes
Om de nasi iets pittiger te maken kun je er ook wat sambal aan toevoegen, doe dit tussen stap 7 & 8
Kook wat kurkuma mee met de rijst voor een geel resultaat



Geen opmerkingen:

Een reactie posten