zondag 23 juni 2013

E-nummers

E-nummers
Het is steeds onduidelijker wat er nu precies in ons voedsel zit verwerkt. In de VS zorgde Jamie Oliver voor opschudding door aan het licht te stellen dat er ‘pink slime’ werd verwerkt in de hamburgers van McDonalds. Afvalvlees, vermengd met ammonia, vormde de basis van het fastfoodproduct. In Europa is het verboden, maar weten we wel wat er daadwerkelijk in ons eten zit?

Door toevoegingen in de vorm van E-nummers is er al vaak discussie ontstaan over het gebruik hiervan. Het veelgebruikte additief E102 is een synthetische stof die bijvoorbeeld snoep een aantrekkelijke gele kleur geeft, maar nóg iets doet. Het zou ADHD kunnen opwekken en je kunt er zelfs eczeem van oplopen. In Noorwegen, Finland en Oostenrijk is dit E-nummer al verboden, maar bij ons nog niet. Ook E621 is een veel omstreden additief. Het wordt toegevoegd aan duizenden levensmiddelen, zoals maaltijden, soep en chips, en werkt als smaakversterker. E621 zou de hersenen aantasten en wordt tegenwoordig niet meer vernoemd op de verpakking. De stof wordt weldegelijk nog gebruikt, maar vermeld als ‘gistextract’.

Zo weten consumenten steeds minder over het voedsel wat ze eten en is het ook lastig om dit te achterhalen. Een E-nummer is nog op te zoeken, maar een naam als ‘gistextract’ is onmogelijk na te zoeken.

Bron: Tros radar

Een interessant filmpje wat erbij hoort is deze:

E-nummers Tros Radar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten